dimecres, 6 d’abril del 2016

Revolucions

 L'avi s'havia fet pesat amb el seu “Quan vinguin els americans...”. Només li contestava el pare, mastegant paraules: I què es pensa que faran? El mateix que els d'ara. Primer, la revolució. Després ens mataran de gana.
Odiava el pare quan parlava així. M'amagava sota les estovalles de la taula del menjador i m'estava allà, quiet, llegint Asimov fins que la mare m'obligava a anar a dormir. El pare havia nascut el mateix dia que el President i havien fet junts la revolució. A poc a poc van envellir. Tots dos. I van deixar de creure en somnis. Un va acabar fent de funcionari escèptic. L'altre, de dictador.

Aquella nit, en acabar-me la llesca de pa amb traces de margarina i molta sal, el nostre sopar de cada dia, i en veure els ulls buits de la mare, cansada de no saber què ens donaria l'endemà per menjar, vaig anar a dormir aviat i vaig somiar que la calefacció funcionava i la nevera estava plena. A punt de mossegar una cuixa de pollastre, unes urpes metàl·liques em van esqueixar el somni. La mare sanglotava mentre m'abraçava, la casa ens queia a sobre i algú repetia: Han arribat. Visca la revolució.